Δελτίο Τύπου για το σεμινάριο “Φυκολογία & Καινοτομία”

Phycology_Innovation_INALE20

Ραντεβού τον ερχόμενο Μάρτιο στη Νέα Πέραμο έδωσαν οι συμμετέχοντες του Σεμιναρίου «Φυκολογία & Καινοτομία»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σεμιναρίου «Φυκολογία & Καινοτομία» που οργανώθηκε από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, Καβάλας, σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Συμμετείχαν 12 δάσκαλοι και δύο Σχολικοί Σύμβουλοι της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, 20 καθηγητές Γυμνασίου, 23 καθηγητές Λυκείου, και ένας Σχολικός Σύμβουλος της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, από διάφορα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης, με βάση την Περιφέρεια της Περιφερειακής Ενότητα Καβάλας.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλίες των εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής, Δρ. Σωτηρίου Ορφανίδη, τακτικού ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, και Δρ. Χρήστου Κατσαρού, καθηγητή του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί, από τον Δρ. Αργύρη Καλλιανιώτη, τακτικό ερευνητή και Διευθυντή του ΙΝΑΛΕ, τον Αντι-Περιφερειάρχη κ. Αρχέλαο Γρανά, τον Αντι-δήμαρχο του Δήμου Παγγαίου κ. Κρυστάλλη Τζιτζιό, τον Προϊστάμενο της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χεριστανίδη, και τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου κ. Χ. Αυγερινάκη.

Ακολούθησαν εισηγήσεις των παρακάτω προσκεκλημένων ομιλητών σε δύο ενότητες:
Στην Ενότητα α, «Σύγχρονη γνώση και Καινοτόμες τεχνολογίες με φύκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη», μίλησε ο Δρ. Χρήστος Κατσαρός, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Γνωρίζοντας τα φύκη», ο Δρ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Τακτικός Ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με θέμα «Προγράμματα βιο-παρακολούθησης των παράκτιων και μεταβατικών οικοσυστημάτων: οικολογική κατάσταση, ευτροφισμός, κλιματικές αλλαγές», η Δρ. Αικατερίνη Αλιγιζάκη, Ερευνήτρια, του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ανθίσεις φυτοπλαγκτού και παραγωγή βιοτοξινών στο θαλάσσιο περιβάλλον: μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας», και ο Δρ. Ιωάννης Τζοβενής, Ερευνητής, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Φύκη: από την θάλασσα στο πιάτο μας και αύριο στο διάστημα..: Το σήμερα και το αύριο της εφαρμοσμένης φυκολογίας».
Στην Ενότητα β, «Η θεωρία της ευρηματικής επίλυσης προβλημάτων (TRIZ) στη φυκολογία και στην εκπαίδευση», μίλησαν η Σοφία Μαρσίδου (MSc), Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Ξάνθης, με θέμα «Η Μέθοδος Εφευρετικότητας TRIZ στην εκπαίδευση: μια δημιουργική πρόκληση για καινοτομία», ο Δρ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης, Καθηγητής των ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με θέμα «Τεχνολογίες αξιοποίησης των φυκών ως βιοφίλτρων βιομηχανικών λυμάτων και ως πρώτων υλών βιοκαυσίμων», και ο Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης, Τακτικός Ερευνητής του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Καβάλας, με θέμα «Τεχνολογίες αξιοποίησης της βενθικής βλάστησης ως βιοδείκτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου συμμετοχής των εκπαιδευτικών ομάδων τον ερχόμενο Μάρτιο, στο πλαίσιο του 3ο Εκπαιδευτικού Συμποσίου Φυκολογίας. Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, με γενικό τίτλο «Σύγχρονη γνώση και Καινοτόμες τεχνολογίες με Φύκη στην Εκπαίδευση: ευτροφισμός, κλιματικές αλλαγές, βιώσιμη ανάπτυξη».
Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε φάκελος με πληροφοριακά φυλλάδια και DVD της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας, καθώς και βεβαίωση συμμετοχής.

Βασικός στόχος του Συμποσίου είναι η γνωριμία των μαθητών με το θαυμαστό κόσμο των φυκών, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός είναι η κατεύθυνση της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε παιχνίδι που αυξάνει τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πρόοδο της χώρας με καινοτόμες δράσεις. Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου, ομάδες μαθητών θα εκπονήσουν εργασίες υπό την επίβλεψη των Δασκάλων και Καθηγητών τους και με τη βοήθεια και στήριξη μελών της ΕΛ.Φ.Ε.

Το Συμπόσιο αυτό διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Σωτήρης Ορφανίδης