Ανακοίνωση Συμποσίου «Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση»: Λέσβος, 28-30 Μαρτίου 2013

Αγαπητοί φίλοι,

Συμβαίνει συχνά καθώς φτάνουμε σε μια παραλία ο αρχικός μας ενθουσιασμός για κολύμπι να εξανεμίζεται όταν βλέπουμε την ακτή γεμάτη με σωρούς από καφετί-γκρίζες  «κορδέλες», που είτε έχουν κατακλύσει την αμμουδιά και δεν έχουμε χώρο να απλώσουμε την πετσέτα μας, είτε έχουν χρωματίσει σκούρο το βυθό της θάλασσας, προκαλώντας συνήθως ένα αίσθημα απέχθειας και φόβου. Οι περισσότεροι και κυρίως τα παιδιά, σε αυτές τις περιπτώσεις φεύγουν λέγοντας «…η θάλασσα είναι βρώμικη, έχει φύκια…».

Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια;
Αυτά τα «φύκια» στην πραγματικότητα δεν είναι φύκια ή πιο σωστά δεν είναι φύκη, (τα φύκη – ενικός το φύκος), αλλά εξελικτικά ανώτερα φυτά (αγγειόσπερμα) που προέρχονται από τη ξηρά και έχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια προσαρμοστεί στη θαλάσσια ζωή. Το πιο κοινό στις ελληνικές θάλασσες αγγειόσπερμο είναι το φυτό του Ποσειδώνα ή η Ποσειδωνία (επιστημονικά Posidonia oceanica). Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα θαλάσσιο φυτό που σχηματίζει απέραντα υποθαλάσσια λιβάδια αποκλειστικά σε καθαρά νερά προσφέροντας τροφή, οξυγόνο και καταφύγιο σε πολλά θαλάσσια είδη (νηπιαγωγείο ψαριών), μερικά από αυτά με μεγάλη  εμπορική αξία. Συνεπώς, όταν βλέπετε Ποσειδωνία στο βυθό της θάλασσας ή εκβρασμένη στην αμμουδιά, κολυμπήστε άφοβα. Η θάλασσα είναι καθαρή και γεμάτη ζωή!

Αν όμως η Ποσειδωνία δεν είναι φύκος τότε ποια είναι τα φύκη;
Τα φύκη είναι όλα ή σχεδόν όλα τα υπόλοιπα φυτά που ζουν στη θάλασσα, αλλά και σε άλλα υδάτινα περιβάλλοντα. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως algae, αλλά τα σύνθετα ονόματα που τα αφορούν χρησιμοποιούν την ελληνική ρίζα phyco- όπως π.χ. Phycology για τη Φυκολογία. Είναι εξελικτικά κατώτερα θαλάσσια φυτά που δεν έχουν ρίζες, βλαστούς, φύλλα, όπως έχουν τα αγγειόσπερμα. Πρόκειται για μικροσκοπικά είδη που ονομάζονται μικροφύκη και αποτελούν το φυτοπλακτό και μικρά φυτά ευδιάκριτα με γυμνό μάτι, που το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 20 – 30 εκατοστά, που ονομάζονται μακροφύκη. Τα φύκη είναι συνήθως καφετί, πράσινου ή κόκκινου χρώματος και αναπτύσσονται όλες τις εποχές του έτους, ιδιαίτερα την άνοιξη, ελεύθερα στη στήλη του νερού ή κολλημένα σε στερεά υποστρώματα. Η ποικιλία των μορφών τους ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία, από νήματα, ταινίες ή μικρά φύλλα, μέχρι βεντάλιες ή μικρούς θάμνους και ομπρέλες.  Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 είδη μακροφυκών και περισσότερα από 2000 είδη φυτοπλαγκτού. Τα μακροφύκη μαζί με τα θαλάσσια αγγειόσπερμα αποτελούν τη θαλάσσια βλάστηση.

Είναι δυνατόν εμείς οι Έλληνες που ζούμε σε μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτών να αγνοούμε αυτούς τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς;
Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε, www.phycology.gr), ιδρύθηκε το 1991 από ομάδα φυκολόγων από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και από τα ινστιτούτα ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ΙΝ.ΑΛ.Ε.  Οι βασικοί σκοποί της Εταιρείας είναι «η προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας των φυκών, η οργάνωση συνεδρίων και η καλλιέργεια διεθνών σχέσεων». Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη της Επιστήμης της Φυκολογίας και η ανάδειξη των ωφελειών από αυτήν, η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ελλήνων Φυκολόγων, η προώθηση και ανάπτυξη της διδασκαλίας της Φυκολογίας στη δευτεροβαθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απώτερος σκοπός είναι οι νέοι Έλληνες φυκολόγοι να μπορούν να εργασθούν σε ένα καλύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό περιβάλλον και να αναπτύξουν περαιτέρω τη Φυκολογία στην Ελλάδα, τόσο στο επίπεδο της βασικής έρευνας όσο και αυτό της εφαρμογής.

Η ΕΛ.Φ.Ε., σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας και τον Δήμο Λέσβου, οργανώνει μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, τις χρήσεις τους και το ρόλο τους στο περιβάλλον.  Ο τίτλος του συμποσίου θα είναι «Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση». Ο χρόνος διεξαγωγής της θα είναι 28-30 Μαρτίου 2013 και ο χώρος θα είναι το Τμήμα Επιστημών της θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία των μαθητών με τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Κατά την εκδήλωση αυτή οι συμμετέχοντες  εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δράσεις που έχουν σχέση με το παραπάνω αντικείμενο.

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες και βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επίσης οι εκπρόσωποι σχολείων -εκπαιδευτικοί και μαθητές- θα παρουσιάσουν τις δικές τους εργασίες και θα συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας (working groups).

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα πρέπει να εντάσσονταιοι παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών και μαθητών είναι:

  • Θαλάσσια χλωρίδα και βιοποικιλότητα στις βραχώδεις και αμμώδεις ακτές, στην ανοικτή θάλασσα και στους κλειστούς κόλπους (μελέτη και καταγραφή)
  • Φύκη και θαλάσσια παραγωγικότητα (σύγκριση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου)
  • Επίδραση της ρύπανσης στη θαλάσσια χλωρίδα (σύγκριση καθαρών και ρυπασμένων περιοχών)
  • Προστασία, υιοθεσία και ανάδειξη ακτής
  • Φύκη ως βιοδείκτες οικολογικής ποιότητας των ακτών κολύμβησης.
  • Αξιοποίηση των φυκών σε ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. χρήση φυκών ως βιοφίλτρων για καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση) και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (π.χ. τροφή, βιοκαύσιμα.
  • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς

Τόπος – χρόνος διεξαγωγής: Λέσβος, 28-30 Μαρτίου 2013

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: Σχολεία Α΄θμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (με εκπροσώπηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, ή και των δύο). Οι ομάδες των σχολείων θα εκπροσωπηθούν από 1-2 εκπαιδευτικούς και έως 3 (κατ εξαίρεση 5) μαθητές/τριες.

Πως θα παρουσιαστούν οι εργασίες: Με μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης (Poster διαστάσεων 70×100 cm), με προφορική ανακοίνωση, με ψηφιακή παρουσίαση (Power Point), με δρώμενο. Οι παρουσιάσεις των Posters θα είναι 5 λεπτες, οι υπόλοιπες 8 λεπτών.

Πως και μέχρι πότε πρέπει να δηλωθεί το ενδιαφέρον; Με συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει παρακάτω και αποστολή στην ΕΛΦΕ (ηλεκτρονικά κατά προτίμηση ή αν δεν είναι δυνατόν με fax) έως και την 31 Ιανουαρίου 2013 08 Φεβρουαρίου 2013, ώστε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη συνέχεια.

Επιτροπή θα κρίνει τις εργασίες που θα υποβληθούν με κριτήρια το αν εμπίπτουν στις θεματικές ενότητες, την πρωτοτυπία τους, την αρτιότητα παρουσίασης και θα ενημερώσει έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους.

Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρία θα φροντίσει ώστε να δοθούν βραβεία, βεβαιώσεις συμμετοχής, αναμνηστικά της εκδήλωσης και να γίνει δωρεάν η ξενάγηση στο Ενυδρείο της Ρόδου.

Πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (Μ. Κωστοπούλου-Καραντανέλλη, τηλ. 2251036813 & 6972164503, e-mail: mkaran@aegean.gr, ) και με την ΕΛ.Φ.Ε. στα τηλέφωνα : 210-7274652 (Χ. Κατσαρός), 25940-22691-3 (Σ. Ορφανίδης),  FAX: 210-7274702, 25940-22222, E-mail: info@phycology.gr, christos.katsaros@biol.uoa.gr, sorfanid@inale.gr.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΛ.Φ.Ε. στη διεύθυνση www.phycology.gr/gr  όπου θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της προηγούμενης διημερίδας που έγινε στη Ρόδο, στη διεύθυνση http://environmental.phycology.gr/

 Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (στείλτε τα παρακάτω στοιχεία στην ΕΛ.Φ.Ε.):

Όνομα Σχολείου:
Διεύθυνση:
Ε-mail σχολείου:
Τάξη:
Ονοματεπώνυμο Εκπαιδευτικού/ών:
Προσωπικό/ά e-mail:
Θεματική Ενότητα:
Μορφή εργασίας :
Άλλες λεπτομέριες σχετικά με περιεχόμενο εργασίας:

 

Δείτε το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

2 pings

  1. […] ανακοίνωση της ημερίδας όπου θα διαβάσετε και ορισμένες ενδιαφέρουσες […]

  2. […] ανακοίνωση της ημερίδας όπου θα διαβάσετε και ορισμένες ενδιαφέρουσες […]